2009. január 1., csütörtök

Titkos társaságok (1.) - Skull and Bones

Magyarul: Koponya es Csontok. Nem tudom, h ki mennyit hallott mar errol a tarsasagrol, aki erdeklodik a politika (es az osszeeskuves-elmeletek) irant, annak biztos nem lesz ujdonsag az elkovetkezo nehany sorom. Talan ott kellene kezdeni, h mik is azok a titkos tarsasagok, es miert alakultak ki. Pont azert, mivel titkosak, eleg keveset lehet tudni roluk, a mukodesukrol, kialakulasukrol, celjaikrol. Evszazadok ota leteznek ilyen tarsasagok (gondoljunk csak a templomosokra pl), nemelyikuk teljesen titokban probalt mukodni az idok soran, mig masok kialakitottak egy kulvilag fele mutatott kepet is magukrol, konyvek jelentek meg roluk, akar weboldaluk is letezik, de az igazi tortenesek egy zart, belso korben tortentek, ill tortennek. Eddigi tudomasunk szerint ezek az elit tarsasagok iranyitjak jelentos mertekben a politikai es a gazdasagi eletet, jol kiepitett halozataik vannak, a megfelelo helyeken es poziciokban a megfelelo embereikkel. Kivalo konspiracios es manipulacios keszseggel rendelkeznek, es azt hiszem, h nagy merteku elszantsag, turelem es hit is kell ahhoz, h ezek a tarsasagok mukodni tudjanak. Altalanossagban mondhatjuk, h a hatalom birtoklasa a celjuk, es egy uj vilagrend megteremtese sok esetben (az ismertebbek kozul gondoljunk csak a Ku-Klux Klanra pl). De inkabb nezzunk meg kozuluk parat kulon-kulon, mert nyilvan mindegyik mas es egyedi.

A Skull and Bones-zal kezdenem, mert ehhez hasonlo tarsasagok jo nehany amcsi filmben is megjelentek mar, es eleg regen felkeltettek az erdeklodesemet. A Skull and Bones a Yale egyetemen mukodo elit titkos tarsasag. Tagjai atszovik az amerikai politikai es gazdasagi eletet, a vezeto poziciokban szep szammal talalhatunk "Bonesmen"-eket. Kisse talan eltulozva, de: a kezukben van az iranyitas. Csak h mindenki altal ismert peldat emlitsek, pl George W. Bush is ennek a tarsasagnak a tagja (plusz az apja es a nagyapja is), de adott mar masik elnokot is a Csontok megpedig Taft szemelyeben, de a Rockefellerek es John Kerry is tagjai ennek az elit kornek. A tarsasagot 1832-ben alapitotta 15 akkori diak. Az egyikuk elotte Nemetorszagban tanult, es allitolag szoros baratsagot kotott egy ottani szervezet fejevel, ez pedig nem mas volt, mint az illuminatusok. Sok kutato szerint ennek az amerikai valtozata lett ugymond a Skull and Bones. Az alapitas ota minden evben 15 vegzos diakot hivnak meg a tarsasag tagjai koze, azaz nagyjabol 600 elo tagja van mindig. Minden retegbol es teruletrol kivalasztajak a nekik megfelelonek tuno emberkeket, akik aztan a tarsadalom kulonbozo teruletein foglalnak el vezeto poziciokat. Egyes forrasok szerint a Yale feletti iranyitast is megszereztek (a tandijak is hozzajuk vandorolnak), illetve a CIA vezetese, es mint emlitettem, az orszag vezetese is az elnok szemelyeben nehanyszor kozuluk kerul ki.

A tarsasag jele v szimboluma (a nevuk alapjan nagyon meglepo lesz...) egy koponya es 2 csont, illetve a 322-es szam, ami meg vita targyat kepezi a kutatok koreben, h vajon miert pont ez. Az egyik variaco szerint a 32 az alapitas evere utal, a 2-es pedig a 2. testuletre (az elso ugye a nemetorszagi lenne).



1856 ota egy, a campus teruleten talalhato, vadszolovel boritott, ablaktalan "kriptban" tartjak a gyuleseiket, es vegzik a beavatasi szertartasukat. Csutortok es vasarnap estenkent talalkoznak heti rendszeressegel.





A tarsasagot hivtak The Brotherhood of Death-nek is, az alumni szervezete pedig Russell Trust Association (R.T.A.)-kent ismert. A Csontok persze csak egyike a sok titkos tarsasagnak, nem is tudunk rola tul sokat, nem is irok rola tobbet, ezen felul mar inkabb a spekulaciok talajara keverednenk csupan. De az biztos, h nagyon befolyasosak a tagjai, a tarsadalomban az iranyito szerep az o kezukben (is) van, es ha a Yale-en tanultam volna, vsz szerettem volna az a bizonyos 15 kozott lenni az evfolyamombol :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése